Vrijwilligers gezocht voor overzetten padden

Zodra het najaar in zicht komt, trekken de padden van hun broedgebied weer naar hun overwinteringsgebied. Vaak ligt dat aan de overkant van een weg. Padden verplaatsen zich niet snel, waardoor ze helaas vaak slachtoffer zijn van fietsers en gemotoriseerd verkeer.

paddenschermen

Bij de ijsbaan (in park Oudegein) zijn paddenschermen geplaatst. Dit zijn lage rubberen randen die we op ongeveer een meter van de weg af plaatsen en waarlangs om de ongeveer 20 meter een emmer ingegraven is. Iedere emmer heeft een gaatje onderin om regenwater weg te laten lopen. De padden lopen langs het scherm op zoek naar een plek om over te steken en vallen daardoor in de emmer. Vervolgens kunnen de padden aan de overkant weer vrijgelaten worden en vinden ze veilig hun weg.

Help padden veilig de weg over
De paddentrek duurt meestal van september tot en met november. Dan hebben alle padden hun weg weer gevonden naar het winterleefgebied en zien we ze pas in de lente van 2024 weer terug. Wij zoeken nog vrijwilligers die willen helpen met het overzetten van de padden in park Oudegein. Interesse? Neem dan contact met de gemeente Nieuwegein via telefoonnummer:  14 030.

Raak geen padden aan met blote handen
Padden zijn namelijk ook drager van het herpes 3 virus. Een virus dat bij kinderen waterpokken kan veroorzaken en bij volwassenen kan leiden tot gordelroos. Mensen die de padden overzetten, dragen handschoenen. De padden worden overgezet met de emmer. Padden die net naast de emmer terecht komen, kunnen dan met de handschoenen veilig aangeraakt worden

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk